92ο Podcast

Καλεσμένος του Podcast “Όλα είναι δρόμος” είναι ο εργοφυσιολόγος, δρομέας και προπονητής Νίκος Δημητριάδης. Ο Νίκος είναι απόφοιτος της γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών (ΤΕΦΑΑ) με μεταπτυχιακό στην Αγγλία στο αντικείμενο της Φυσιολογίας της Προπόνησης με έμφαση στην αντοχή μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

 

Ο Νίκος είναι απόφοιτος της γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών (ΤΕΦΑΑ) με μεταπτυχιακό στην Αγγλία στο αντικείμενο της Φυσιολογίας της Προπόνησης με έμφαση στην αντοχή μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Μεγαλύτερη διάκριση στην προπονητική του καριέρα ήταν το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με την αθλήτρια Αθανασία Τσουμελέκα, το Ασημένιο Μετάλλιο στους Πανευρωπαικούς αγώνες στην Ολλανδία στην Ποδηλασία Πίστας (2011) με τον αθλητή Χρήστο Βολικάκη, και η 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 με την Εθνική ομάδα Ιστιοπλοΐας της Ρωσίας, (Skudina Ekaterina Team).

Ασχολείται με την εργομέτρηση και την προπονητική αθλητών και αθλουμένων. Επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η προπόνηση στο υψόμετρο και η επίδραση των υδατανθράκων στη σωματική απόδοση. Υπήρξε αθλητής των 800μ. στο παρελθόν, ενώ τα τελευταία χρόνια τρέχει αγώνες Μαραθωνίου.

Σήμερα είναι επικεφαλής στο Αθλητικό Κέντρο myathlete με την ικανότητα να συνδυάζει και να μεταφέρει τη θεωρητική γνώση της φυσιολογίας της άσκησης στην καθημερινή προπονητική. Χειρίζεται άριστα την προπονητική επιστήμη για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης από αθλητές υψηλού Ολυμπιακού επιπέδου μέχρι και ερασιτέχνες αρχάριους όλων των αθλημάτων.

Με το Νίκο θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, αφού θα αναφερθούμε στην εργομέτρηση, που απευθύνεται αυτή και τους ρόλους της στις επιδόσεις των αθλητών, θα μας αναλύσει ο ίδιος διάφορους τεχνικούς όρους που αφορούν την αντοχή και την Vo2max,  ενώ θα μιλήσουμε και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τους ερασιτέχνες δρομείς.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης στο Podcast “Όλα είναι δρόμος” με  τον δρομέα, εργοφυσιολόγο και προπονητή Νίκο Δημητριάδη.

04:20 Νίκο τι ακριβώς είναι ο εργοφυσιολόγος;

05:25 Κάθε πότε είναι καλό να κάνουμε εργομετρικό τεστ;

07:25 Βασικά πώς γίνεται η εργομέτρηση και πόσο κοστίζει;

08:58 Τι προετοιμασία πρέπει να κάνουμε πριν την εργομέτρηση;

09:13 Πέραν των μετρήσεων από τον διάδρομο γίνονται και άλλες μετρήσεις;

10:45 Τι αποτελέσματα παίρνουμε από την εργομέτρηση και πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε;

12:10 Άρα μπορούμε  να δούμε μέσα από ένα εργομετρικό και σε ποια ταχύτητα θα μπορέσουμε να τρέξουμε έναν Μαραθώνιο για παράδειγμα;

13:20 Τι ακριβώς είναι ο όρος «κατώφλι»;

16:10 Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την VO2max και την VVO2max;

18:50 Για τους αθλητές αντοχής είναι επιθυμητό η ταχύτητα στο κατώφλι να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στη μέγιστη ταχύτητα του τέστ;

20:00 Πως βελτιώνονται αυτά τα δύο στοιχεία (VO2max και VVO2max);

23:00 Είναι απαραίτητο το καρδιοσυχνόμετρο;

26:08 Τι εννοούμαι με τον όρο δρομική οικονομία;

27:40 Η εργομέτρηση απευθύνεται και στους ερασιτέχνες δρομείς;

31:05 Ας πούμε ότι είμαι ένας ερασιτέχνης δρομέας χωρίς όμως προπονητή, αλλά θέλω να βελτιωθώ. Αξίζει να κάνω εργομέτρηση; Μπορεί να γίνει ανάλυση από εσάς και να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να βελτιωθώ;

34:20 Είναι να τρέξουμε έναν αγώνα Μαραθωνίου για παράδειγμα. Πως ξέρουμε ή πως μπορούμε να μάθουμε κάθε πότε και πόσα τζελάκια χρειαζόμαστε; Σε τι βοηθάνε τα ενεργειακά τζελάκια;

37:50 Πόσο σημαντικά είναι τα κιλά που έχουμε στην απόδοση μας;

41:05 Έχει αξία το φόρτωμα υδατανθράκων πριν από έναν αγώνα στόχο;

43:00 την προαγωνιστική ενυδάτωση έχει νόημα 2 με 3 μέρες πριν να ξεκινήσουμε να πίνουμε αρκετά υγρά με ηλεκτρολύτες όπως κάποια ισοτονικά ποτά;

3  ερωτήσεις από ακροατές της εκπομπής:

47:30 “Χωρίς κάποιο καρδιακό πρόβλημα και μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τις μεγάλες αποστάσεις στα 45 μου δεν μπορώ να ξεπεράσω τους 170max μέσα σε προπόνηση ή και αγώνα μου ακόμα και στιγμιαία σε διαλειμματικές έντασης ενώ βλέπω συγχρόνως συνομηλίκους μου η και μεγαλύτερους να αντέχουν στους 170+  παλμούς μέσο όρο σε  μεγάλες χρονικές επιβαρύνσεις π.χ για ολόκληρο ημιμαραθώνιο ακόμα και μαραθώνιο.

Πως αντέχει κάποιος να τρέχει 170 παλμούς για 30χιλ μέσα στην αγωνιστική ζώνη δηλαδή, ενώ η ζώνη  τέμπο είσαι παρακάτω; Μήπως πάει πιο σωστά ξεκούραστος; Μήπως πάει με περισσότερο υδατάνθρακα κ αντέχει; Γιατί είμαστε πάνω κάτω μια ηλικία. Δεν είναι ο ένας 20 κ ο άλλος 50 κ οι διάφορες στο μέσο όρο παλμών στον αγώνα είναι τεράστιες όποτε δεν είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη απόκλιση.”

——————————————————

54:10 Θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να ακούσω από κάποιον ειδικό, περισσότερα πράγματα περί της φυσιολογίας του σώματος (τους μηχανισμούς απελευθέρωσης ενέργειας, την διαφραγματική αναπνοή κλπ.)

—————————————————-

56:00 Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση περί τρεξίματος. Βλέπουμε τους δρομείς πως ο καθένας τρέχει με διαφορετικό στιλ/τρόπο. Άλλες φορές χαίρεσαι να τους βλέπεις, και άλλες σκέφτεσαι πώς τρέχει έτσι. (Εγώ ανήκω στη 2η ομάδα). Όταν ξεκίνησα το τρέξιμο, νόμιζα πως είναι απλά να βάλεις το ένα πόδι πίσω από το άλλο και φύγαμε. Στην πορεία όμως κατάλαβα πως δεν είναι καθόλου έτσι. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα βήματα μας, την κορμοστασιά μας; Υπάρχει σωστός/ ιδανικός τρόπος τρεξίματος; Μας βλάπτει αν δεν τρέχουμε σωστά; Θα χαρώ πολύ αν κάποια στιγμή θα μπορέσει να  λύσει τις απορίες μου κάποιος ειδικός σε ένα επεισόδιο σου.

——————————————————

01:03:55 Μια ερώτηση που κάνουν όλοι οι δρομείς είναι: “Σε πόσο καιρό θα φανούν τα αποτελέσματα της άσκησής μου;”. Τι έχεις να πεις;

01:06:25 Στο Myathete τι υπηρεσίες προσφέρεται και επίσης καθοδηγείτε και προπονητικά δρομείς;

Νίκος Δημητριάδης  myathlete
My athlete webpage
Facebook Profile
Facebook Page myathlete
Instagram Profile
Instagram myathlete

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ 67 ΓΛΥΦΑΔΑ, 16675
EMAIL: info@myathlete.eu
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 210 224 1992

#################################

Τα μπλουζάκια του Podcast μπορείτε να τα βρείτε μέσα από το σάϊτ www.olaeinaidromos.gr ή από τον παρακάτω σύνδεσμο:

T-shirt – Ολα Είναι Δρόμος
Αμάνικο δρομικό μπλουζάκι – Όλα είναι δρόμος

Τα μπλουζάκια είναι All Over Print, θα μπορείτε να έχετε ο καθένας το δικό του ονοματεπώνυμο στο πίσω μέρος, ενώ το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ότι καλύτερο για δρομείς, με τεχνολογία Dry-Fit και Cool Max.

Επίσης χρησιμοποιώντας τον κωδικό oladromos23 έχετε έκπτωση 10% σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας Athlon.
————————-
Όλα είναι δρόμος:
Facebook Page
Instagram
website:
https://olaeinaidromos.gr