97ο Podcast

Καλεσμένος του Podcast “Όλα είναι δρόμος” είναι ο ειδικός καρδιολόγος και δρομέας Δημήτρης Στεργίου.   Ο κ. Στεργίου έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο και πολλές μετεκπαιδεύσεις και έχει εξειδικευθεί επί διετία στην Αθλητική Καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του St. George’s του Λονδίνου. Η μακρόχρονη του ενασχόληση με τον αθλητισμό, και ιδιαίτερα ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, καθώς και η πολυετής ιατρική εμπειρία – σε επίπεδο αθλητικών σωματείων αλλά και προληπτικών καρδιολογικών ελέγχων, σε συνδυασμό με την μετεκπαίδευση στην Αθλητική Καρδιολογία στο Λονδίνο, οδήγησαν στη δημιουργία του Ιατρείου Αθλητικής Καρδιολογίας “CardioSports” στη Θεσσαλονίκη.

 

Με τον κυρ. Στεργίου θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για διάφορα καρδιολογικά θέματα που έχουν άμεση σχέση με τους δρομείς και σε ένα διαφορετικό επεισόδιο ο ίδιος θα μας απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έχετε υποβάλει όλοι εσείς οι ακροατές του Podcast.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης στο Podcast “Όλα είναι δρόμος” με  τον Αθλητικό Καρδιολόγο και δρομέα κυρ. Δημήτρη Στεργίου.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Νόπη
Είναι οκ να παίρνουμε Tenormin (είναι ένα χάπι που ρυθμίζει την ταχυκαρδία) και να τρέχουμε? Χωρίς το χάπι οι παλμοί μου σε αργό ρυθμό φθάνουν τους 170 ενώ με το χάπι φτάνουν στους 140.

Κώστας
Χαμηλοί σφυγμοί (45 ως 50) στην διάρκεια της ανάπαυσης είναι φυσιολογικό;
Αρρυθμίες – B-block χαπάκι, συνεχίζει να αθλείται και να παίρνει μέρος σε αγώνες βουνού;

Μιχάλης
Με αφορμή την συνέντευξη με τον γιατρό θα ήθελα να τον ρωτήσετε το εξής: έχω γονιδιακή χοληστερίνη με ταυτόχρονη χρήση φαρμάκων.
Επιδρούν τα φάρμακα αρνητικά στην απόδοση ειδικά σε μεγάλους αγώνες ;
Και αν ναι, σε ποια μορφή
Ευχαριστώ πολύ

Ανώνυμο
Ερώτηση προς τον καρδιολόγο – δρομέα: Οι μεγάλες αποστάσεις μόνο θετικά φέρνουν για την καρδιά ή μήπως είναι ζημιογόνο;

Επίσης είναι σωστό να παίρνουμε αντιφλεγμονώδη πριν ή κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου;
Στον Μαραθώνιο, πολλοί προτείνουν τη λήψη αντιφλεγμονώδους ή παυσίπονου στο 20km για να προλάβουν τους πόνους που ακολουθούν. Αυτά τα φάρμακα, έχουν επίπτωση στην καρδιά; Είναι επικίνδυνα; Πχ ανεβάζουν παλμούς; Τέλος η λήψη μαγνησίου κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, έχει κάποιο όφελος ή ακόμα και αντενδείξεις;

Δημήτρης
Μια ερώτηση για τον καρδιολόγο που θα ήθελα να κάνετε είναι για άτομα που έχουν κάνει χημειοθεραπεία αλλάζει κάτι σε αυτούς; Μπορούν κανονικά να ασκούνται πχ για μαραθώνιο η να κάνουν πιο συντηρητικά.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γιάννης
Από το 1ο χλμ 170+ παλμούς και μπορεί να βγάλω ημιμαραθώνιο με 180 παλμούς σταθερά. Γιατί γίνεται αυτό; Ελεγχόμενος πάντα από καρδιολόγο με φυσιολογικά αποτελέσματα.

Γιάννης
Εγώ ασχολούμαι με ορειβασία σε μεγάλες κλίσεις.
Ένα ερώτημα στον Αθλητικό καρδιολόγο ..
Πόση είναι η ιδανική μέση καρδιακή συχνότητα σε μια άσκηση μεγάλης έντασης και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;
Ποια είναι τα οφέλη για την καρδιά της συχνής άσκησης μεγάλης έντασης;
Για παράδειγμα εγώ που κάνω ορειβασία σε μεγάλη κλίση και με κάποια ταχύτητα έχω μέσο όρο 130bpm περίπου. Ευχαριστώ!

Στέλιος
Σε τι εύρος καρδιακών σφυγμών επιτρέπεται να γυμναζόμαστε; πόσο να πιέζουμε με βάση τους καρδιακός σφυγμούς; ανάλογα με την ηλικία; βλέπω κάτι μέσος καρδιακός ρυθμός 160 σε 55αρηδες και σε μαραθώνιο…! Επιτρέπεται τέτοια επιβάρυνση για την καρδιά;

Ξένια
Ποιο είναι το maximum heart rate που είναι ασφαλές να χρησιμοποιεί κανείς για να υπολογίσει τις ζώνες του; Το 220-ηλικία; Ή το αποτέλεσμα της εργομέτρησής του; Εγώ πχ με τη φόρμουλα έχω max heart rate 170, ενώ στην εργομέτρηση έχω 195. Τα easy run μου είναι στους 165 (και από την εργομέτρηση και από αίσθηση), ενώ σύμφωνα με τη φόρμουλα θα έπρεπε να είναι 130. Είναι όντως υποκειμενικό και «εργοστασιακή η ρύθμιση» και η φόρμουλα μία γενική ασφαλής πρόβλεψη; ή το πάμε στα άκρα χρησιμοποιώντας τις ενδείξεις της εργομέτρησης; Έχω ακούσει και τα δύο από καρδιολόγους..(ταυτόχρονα έχω χαμηλή αρτηριακή πίεση 10/6 και 55 παλμούς σε ηρεμία και καρδιογράφημα και υπέρηχο μια χαρά)

Θοδωρής
Πόσες φορές και πόσες ώρες μπορεί να τρέχει κάποιος (αναλόγως της ηλικίας του) μέσα στην εβδομάδα χωρίς να επιβαρύνει καρδιά και κυκλοφορικό.

Μιχάλης
Με πόσους παλμούς είναι ενδεικτικό να τρέχουμε μεγάλες αποστάσεις και για πόση ώρα μπορούμε να κινούμαστε στο όριο των μέγιστων παλμών

Αλέξανδρος
Σε ηρεμία είχα 100 παλμούς. Με το τρέξιμο έχω φτάσει μετά από δύο χρόνια στους 80. Είναι ρεαλιστικό να προσπαθώ μέσω του τρεξίματος να τους ρίξω στους 60; Ηλικία 44. Γενικά αν όντως μπορείς να χαμηλώσεις αρκετά τους παλμούς σου με το τρέξιμο.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΤΟΝΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Βαγγέλης
Αν μακροπρόθεσμα το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων θα μας δημιουργήσει καρδιακό πρόβλημα

Ανώνυμος
Μεγαλοκαρδία σε δρομείς, πότε είναι επικίνδυνη; τελικά το Max Heart Rate πώς το υπολογίζουμε με σχετική ακρίβεια; ευχαριστώ!

Σταυρούλα
Πότε η μεγαλοκαρδία στους δρομείς είναι επικίνδυνη;
Δημιουργεί ο Μαραθώνιος καρδιακές μεταβολές; Που οφείλονται οι διαφορές στο μέσο καρδιακό ρυθμό των συνομήλικων;

Στέλλα
Γιώργο θα ήθελα τη γνώμη του κυρίου Στεργίου για το αν υπάρχει κίνδυνος καρδιακής αρρυθμίας από προπόνηση υψηλής έντασης (παλμοί πάνω από 165) στη μέση ηλικία.

Στέλιος
Τι είναι καλύτερο μακροπρόθεσμα για την καρδιά; 1) Αποστάσεις  μέχρι 10 χλμ με διακυμάνσεις ή
2) Μεγάλες αποστάσεις 15+ χλμ με σταθερό ρυθμό;

Όλγα
Τι παθαίνει η καρδιά όταν ένας δρομέας σταματάει το τρέξιμο εντελώς….; ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων και ένας δρομέας ταχύτητας.

Παναγιώτης
Κάνοντας δύσκολες προπονήσεις(διαλειμματικές, fartlek, κλπ) σε ηλικίες 40-50+ ανεβάζοντας αρκετά τους παλμούς, αρκετά πιο πάνω από τον γενικό κανόνα του 220-ηλικία βοηθάμε τελικά την καρδιά να αναπτύξει περισσότερες ανοχές ή την φθείρουμε ταχύτερα? Προσαρμόζεται και γυμνάζεται σαν τους άλλους μύες μας γίνοντας δυνατότερη ή απλά την καταστρέφουμε πριν την ώρα της?

Ανώνυμος
Υπάρχουν παροδικές διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας μετά από έναν μαραθώνιο;
Ανώνυμος
Οι μεγάλες αποστάσεις μόνο θετικά φέρνουν για την καρδία ή μήπως είναι ζημιογόνο;
Επίσης είναι σωστό να παίρνουμε αντιφλεγμονώδη πριν ή κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου;

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σοφία
Έχω μέτρια καρδιακή ανεπάρκεια λόγω πρόπτωσης μιτροειδούς βαλβίδας… Τι πρέπει να κάνω με τους σφυγμούς μου…?

Συμεών
Γεια σου Γιώργο. Είμαι φανατικός «όλα είναι δρόμος». Τον καρδιολόγο θα ήθελα να τον ρωτήσεις για το κομμάτι των αρρυθμιών..
1)αν το τρέξιμο και κυρίως το έντονο τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει «υπέρ κοιλιακός αποκλεισμός».
2)και αν κάποιος έχει βηματοδότη η απινιδωτή μπορεί να είναι μαραθωνοδρόμος(όχι απλά να τρέχει).
Εγώ πριν 12 χρόνια έβαλα βηματοδότη όταν ήμουν 34 ετών. Ήμουν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. Ο καρδιολόγος που μου τον έβαλε με απαγόρευε να τρέχω. Έπαθα κατάθλιψη. Σε 1 χρόνο πήγα σε έναν άλλο (εξίσου καλό γιατρό) που μου άφησε ελεύθερα να τρέχω. Όπως καταλαβαίνεις με έσωσε. Από τότε έχω τρέξει 3 κλασικούς 3:45 (πέρυσι)😀.και πολλούς αγώνες βουνού ως 30χλμ..δόξα το θεό δεν είχα ποτέ πρόβλημα..
Οι αρρυθμίες και η μεγαλοκαρδία (με ότι συνεπάγεται αυτό) είναι αυτά που απασχολούν τους δρομείς.

Παύλος
Όταν είσαι κρυωμένος / ίωση επιτρέπεται το τρέξιμο ή πρέπει να κάνεις αποχή;

Μπάμπης
Πως επανερχόμαστε μετά από κορονοϊό;

Ιωάννα
Υψηλή αρτηριακή πίεση (140/95, μια μέση τιμή) και προπονήσεις. Ο δικός μου καρδιολόγος λέει ναι στο τρέξιμο, όχι στις ασκήσεις με αντιστάσεις. Ισχύει ή όχι τελικά;

Γιάννης
Τι γίνεται με αθλητές που: α) έχουν στενώσεις στις αρτηρίες έως και 50%, χωρίς stent, ποιοι περιορισμοί τίθενται στην άσκηση τους και ιδιαίτερα ως προς τους μέγιστους παλμούς στο τρέξιμο ή την ποδηλασία καθώς και στα βάρη και β) ποιοι είναι οι αντίστοιχοι περιορισμοί για αθλούμενους που έχουν υποστεί έμφραγμα (εμένα με ενδιαφέρει ειδικά για έμφραγμα MINOCA).

Παναγιώτης
Τι γίνεται με τις βαλβιδοπάθειες και το τρέξιμο αντοχής;

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Λίντα
Γιώργο καλησπέρα.
Για τον κύριο Στέργιου που θα έχεις σε επόμενο επεισόδιο στο πολύ ωραίο σου podcast, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Ένας υγιής αθλούμενος – δρομέας πόσο συχνά χρειάζεται καρδιολογικές εξετάσεις και τι είδους; (θα την κάνω μετά πιο κάτω)
Και μια 2η ερώτηση εάν οι διαλειμματικές προπονήσεις κουράζουν την καρδιά προς όφελος της απόδοσης ή αν την γυμνάζουν; Ή τίποτα από τα δύο;

Πέτρος
Χρειάζονται κάποιες επιπλέον καρδιολογικές εξετάσεις για τους δρομείς; Αν  ναι ποιες;

Θανάσης
Πόσο μεγάλο κίνδυνο στην άθληση και δη στο τρέξιμο παίζει η όποια κληρονομικότητα;
Δρομέας στα 50 με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό λόγω κληρονομικότητας από πλευρά του πατέρα (έμφραγμα/θάνατος στα 63, παππούς και οι θείοι παρομοίως σε διάφορες ηλικίες). Ο οποίος ελέγχεται προληπτικά κάθε χρόνο τουλάχιστον με πλήρεις αιματολογικές/καρδιολογικές κλπ εξετάσεις (επιπλέον ανά περίπου 5τία κάνει stress echo ή κοπώσεως – όλα εξαιρετικά μέχρι τώρα). Έχει κάνει προ 12τίας στεφανιογράφημα το οποίο ήταν πεντακάθαρο. Έχει κινδύνους να εμφανίσει κάτι ξαφνικό και επικίνδυνο (έως μοιραίο) όταν τρέχει (είτε γρήγορα, είτε μεγάλες αποστάσεις) και ανεβάζει υψηλούς καρδιακούς παλμούς (βάσει ρολογιού/ζώνης) άσχετα αν ο ίδιος δεν νιώθει αντίστοιχη φόρτιση/επιβάρυνση;
Μήπως όσο παρακολουθεί τον εαυτό του (ετήσιο check up/κλπ), παράλληλα γυμνάζεται (τρέξιμο κυρίως) και προσέχει την διατροφή του (όντας vegetarian) ο κίνδυνος απομακρύνεται και σε τι βαθμό;
Τι παραπάνω θα πρέπει να κάνει ή να προσέχει, χωρίς να θυσιάσει την αγάπη του για το τρέξιμο και κυρίως τις μεγάλες αποστάσεις;
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ελένη
Ξεκινά κάποιος απλά ένα τρέξιμο… τι πρέπει να κάνει για να τσεκάρει ότι όλα είναι οκ;

Κώστας
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω για έναν ερασιτέχνη δρομέα που τρέχει τακτικά και θέλει να συμμετέχει σε μεγάλους αγώνες, ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες ώστε να γνωρίζει τα επίπεδα υγείας αλλά και του πιθανούς κινδύνους;

Παναγιώτης
Τι ιατρικές εξετάσεις μπορούμε να κάνουμε όσο αναφορά τον καρδιολόγο έλεγχο; και αν υπάρχει και κάτι που αγνοούμε η δεν ξέρουμε και πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται, και αν η εργομέτρηση είναι εξίσου σημαντική για να βλέπουμε κάποια καρδιολογικά προβλήματα!

Βασιλική
Σε τι συχνότητα πρέπει να κάνουμε καρδιολογικό έλεγχο; χωρίς θέματα υγείας, άνω των 40 ετών, ερασιτέχνης δρομέας βουνού. Ευχαριστώ!

Κώστας
Ποιες εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει ένας καρδιολογικός έλεγχος πριν το τρέξιμο;

Ανώνυμος
Κάποιος που κάνει 1-2 μαραθωνίους το χρόνο, κάθε πότε πρέπει να κάνει καρδιολογικό έλεγχο (καρδιογράφημα, υπέρηχο)…; Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τους αθλούμενους ή ο κάθε γιατρός κρίνει το πότε πρέπει να γίνει. Είχα διαβάσει ότι για κάποιον που δεν παρουσιάζει πρόβλημα ο έλεγχος γίνεται από 2-3 χρόνια (αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει και με βάσει την ηλικία) ενώ για κάποιον με πρόβλημα ο έλεγχος θα μπορούσε να είναι ετήσιος. Δημιουργούνται αλλοιώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα (6μηνο) ώστε να μπορούν να απεικονιστούν στις εξετάσεις;
ΥΓ: έχω δει πάντως σε αγώνα ο διοργανωτής να ζητάει γνωμάτευση από γιατρό όχι αργότερα από τρίμηνο

Κώστας
1.Σε Ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί ένας αθλητής 40 ή 50 κ.λπ. ετών με ελεύθερο ιστορικό χωρίς κανένα σύμπτωμα ?
2. Τεστ κοπώσεως ή stress echo?
Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται?
3. Με ποιο πρωτόκολλο το τεστ κοπώσεως? [έστω και αν έχει πέσει σε δυσμένεια. Δείχνει την αθλητική εικόνα]Αναμένω απαντήσεις με πληρότητα γιατί παρακολουθούν το εξαιρετικό podcast και γιατροί [η γυναίκα μου] που είναι λίγο μπερδεμένοι με το τι πρέπει να κάνουν.
Ευχαριστώ!

ΔΙΑΦΟΡΑ

Κώστας
Κάπνισμα και τρέξιμο. Ποιες είναι οι επιπτώσεις και αν μπορούν να συνδυαστούν

Ανδρέας
Γιώργο καλημέρα. Επειδή στο “δρομικό κίνημα” υπάρχουν ανάμεσα μας και πολλοί καπνιστές (δυστυχώς) αν και προσωπικά γνωρίζω γιατί εγώ παρακολουθήσει ομιλία πάνω σε αυτό ακριβώς το κομμάτι ενώ δεν είμαι καπνιστής θα ήθελα να τον ρωτήσεις για να μάθει και ο περισσότερος κόσμος που δεν γνωρίζει το πόσο καταστροφικός συνδυασμός είναι το τσιγάρο-τρέξιμο…..

Παναγιώτης
1. Αξιοπιστία μετρήσεων: Ρολόγια, Ζώνες, Πιεσόμετρα – σύγκριση.
2. Σωματικές ενδείξεις ανησυχητικές για την κατάσταση της υγείας μας,

Αλέξανδρος
Αν επηρεάζεται η καρδιακή συχνότητα με την ξαφνική διακοπή προπόνησης μετά από τραυματισμό;

Μάνος
Τι σημαίνει το αίσθημα παλμών. Είναι σημάδι κούρασης ή κάτι άλλο. Επιβαρύνει ο καφές το σύμπτωμα; Τι πρέπει να κάνει κάποιος γι’ αυτό;

Στέλιος
Όταν ένας δρομέας μειώνει αισθητά τον προπονητικό του όγκο από 60-70χλμ (peak προετοιμασίας στα 110-125χλμ) και κατεβαίνει στα 30-40 (peak προετοιμασίας στα 50-60χλμ) δημιουργεί πρόβλημα στο σώμα του (αστάθεια στην καρδιά;). Είναι αντίστοιχο του να πάει ένας δρομέας από 50-60χλμ τη βδομάδα στο 0 ή δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο;

Σωκράτης
1) Στα πλαίσια τακτικού check-up, κάνω test κοπώσεως το όποιο τερματίζω για πλάκα. Περιέργως, η καρδιολόγος που έκανε το τεστ, με αρχίζει στα «εσείς (οι ερασιτέχνες αθλητές) υπερβάλετε», «τα τοιχώματα της καρδιάς σας είναι πολύ μεγάλα», «έτσι, κινδυνεύετε πάρα πολύ» και «καλύτερα να σταματήσετε για λίγο τις προπονήσεις να επανέλθει η καρδιάς σας στα φυσιολογικά όρια». Θορυβήθηκα. Ισχύουν καθόλου αυτά ή έστω εν μέρει; [Είμαι ερασιτέχνης δρομέας μεγάλων αποστάσεων, σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, με καθημερινές, εντατικές προπονήσεις, 46 ετών με 55 σφίξεις σε ηρεμία.]2) Κατά την άσκηση ή σε έναν αγώνα, ποιες είναι οι ενδείξεις που δείχνουν πως η καταπόνηση στην καρδιά υπερβαίνει τα όρια και είναι επικίνδυνο; Ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο σενάριο αν ξεπεράσουμε αυτά τα όρια πχ ανακοπή;


Ειδικός καρδιολόγος Δημήτρης Στεργίου
Facebook Profile
website:
https://dimitrisstergiou.gr/

Καρδιολόγος Δημήτρης Στεργίου
Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 40, Κέντρο, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο:  2310236288
Κινητό:  6944715337
E-mail: dimsterg@otenet.gr


#################################

Τα μπλουζάκια του Podcast μπορείτε να τα βρείτε μέσα από το σάϊτ www.olaeinaidromos.gr ή από τον παρακάτω σύνδεσμο:

T-shirt – Ολα Είναι Δρόμος
Αμάνικο δρομικό μπλουζάκι – Όλα είναι δρόμος

Τα μπλουζάκια είναι All Over Print, θα μπορείτε να έχετε ο καθένας το δικό του ονοματεπώνυμο στο πίσω μέρος, ενώ το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ότι καλύτερο για δρομείς, με τεχνολογία Dry-Fit και Cool Max.

Επίσης χρησιμοποιώντας τον κωδικό oladromos23 έχετε έκπτωση 10% σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας Athlon.
————————-
Όλα είναι δρόμος:
Facebook Page
Instagram
website:
https://olaeinaidromos.gr