Σε αυτό το επεισόδιο του Podcast Όλα είναι δρόμος, θα μιλήσουμε γενικά για την διατροφή, πόσο αυτή μας επηρεάζει στην καθημερινότητα μας, για την παγκοσμιοποίηση της τροφικής αλυσίδας και την ασφάλεια τροφίμων, για τα συμπληρώματα διατροφής και κατά πόσο είναι αυτά ωφέλιμα και απαραίτητα για την υγεία μας.
Γεια χαρά φίλοι μου!
Πριν μπούμε στο σημερινό μας επεισόδιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους τους φίλους της εκπομπής για τα πολλά μηνύματα που μου στέλνετε και πραγματικά χαίρομαι που υπάρχει και αυτή η αλληλεπίδραση μέσα από τα Social και πλέον η δρομική κοινότητα γύρω από αυτό εδώ το podcast κάθε μέρα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
Όπως βλέπω και μέσα από τα Social, πλέον έχουν ξεκινήσει και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των περισσοτέρων, άλλοι σε μικρούς και άλλοι σε μεγαλύτερους αγώνες, τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κοινός όμως παρονομαστής όλων μας είναι ότι είμαστε σε κίνηση, τρέχουμε, αθλούμαστε, κάνουμε καλό στην υγεία και το νου μας. Εκεί πρέπει να εστιάζουμε όλοι μας και στη ευεξία που δημιουργούμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας. Ένας από τα μεγαλύτερα καλά που μας δίνει η ασχολία μας με το τρέξιμο είναι η κοινωνικοποίηση μας μέσα από τους αγώνες αλλά και μέσα από τα Social και τις κοινές μας ομάδες. Θα έχετε παρατηρήσει μάλιστα και οι περισσότεροι το φανταστικό πως υπάρχουν πολλοί δρομείς που έχετε δει μέσα από τα social και μπορεί να μιλάτε και μαζί τους και κάποια στιγμή τους βλέπετε μπροστά σας σε αγώνες και πλέον γνωρίζεστε και από κοντά. Δεν είναι φανταστικό όλο αυτό;
Έτσι μιας και ανέφερα τους αγώνες την προηγούμενη Κυριακή είχαμε έναν πολύ όμορφο αγώνα στην Κατερίνη και αυτή την Κυριακή στις 10 Μαρτίου έχουμε άλλον έναν πολύ όμορφο αγώνα, ίσως τον ομορφότερο ημιμαραθώνιο, στα Τρίκαλα. Δυστυχώς λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να παρευρεθώ σε κανέναν από αυτούς τους 2 αγώνες, τους έχω τρέξει βέβαια στο παρελθόν, αλλά λογικά θα τους εντάξω στο αγωνιστικό μου καλεντάρι του χρόνου.
Όσον αφορά τους αγώνες και όσοι έχετε στην άκρη του μυαλού σας τα Ultra και σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάτι το διαφορετικό και να δείτε που μπορείτε να φτάσετε, αξίζει να δοκιμάσετε στον αγώνα στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών στις 6 με 7 Απριλίου, σε μία ασφαλή διαδρομή και σε έναν όντως διαφορετικό αγώνα όπου αντίπαλος σας δεν είναι τα χιλιόμετρα αλλά ο χρόνος, εκεί όπου θα δείτε πόσα χιλιόμετρα μπορείτε να κάνετε. Αν δεν κάνω λάθος οι εγγραφές θα είναι για καμιά εβδομάδα ακόμη, οπότε σκεφτείτε το και θα χαρώ να σας δω εκεί από κοντά, όπου εγώ θα συμμετάσχω στον αγώνα των 6 ωρών, ενώ παράλληλα θα γίνεται και ο αγώνας των 12, 24 και 48 ωρών.
Προσωπικά αν και δεν θέλω να επεκταθώ και πολύ μέσα σε αυτό εδώ το Podcast, τις προηγούμενες μέρες και πιο συγκεκριμένα από 10 μέχρι 23 Φεβρουαρίου έζησα ακόμα μια απίστευτη εμπειρία, αφού ταξίδεψα σε Ινδία και Νεπάλ. Έχω αναφέρει σε παλιότερο Podcast ότι ένα άλλο Project ζωής που έχω σκοπό κάποια στιγμή να ολοκληρώσω ή τέλος πάντων να το συνεχίσω όσο μπορώ είναι εγώ και ο γαμπρός μου ο Στέλιος σε πολύ low-cost budget να ταξιδέψουμε οι δυο μας σε 4-5 μακρινούς προορισμούς και να γνωρίσουμε άλλους περίεργους και συνάμα ενδιαφέροντες πολιτισμούς και ανθρώπους. Το πρώτο μας ταξίδι το κάναμε πριν 4 χρόνια σε Βιετνάμ και Καμπότζη όπου έχουμε ακόμα να λέμε φανταστικές ιστορίες και το δεύτερο ήταν αυτό τώρα σε Ινδία και Νεπάλ. Τα ταξίδια αυτά τα κάνουμε οι δυο μας με ένα σακίδιο ο καθένας, χωρίς κανέναν πρότερο σχεδιασμό, με συγκεκριμένο χαμηλό budget το οποίο φυσικά το έχουμε μαζέψει τα προηγούμενα 2 με τρία χρόνια. Συνολικά σε 12 μέρες χρησιμοποιήσαμε 7 πτήσεις, 5 ξενοδοχεία και σαν βάση μείναμε σε 4 πόλεις.
Κάνω την αναφορά αυτή γιατί πολλοί φίλοι της εκπομπής που με παρακολουθείτε στο προσωπικό μου profile σε Facebook και Instagram που ζητήσατε να κάνω μέχρι και ένα Podcast για όλο αυτό το ταξίδι. Φυσικά και έβγαινε άνετα ένα ολόκληρο επεισόδιο, αλλά προτίμησα απλά να αναφέρω επιγραμματικά την όλη μου αυτή εμπειρία.
Όσον αφορά τη δρομική μου εμπειρία από αυτά τα μέρη, στο Δελχί είδα όλες τις μέρες μόνο έναν δρομέα να τρέχει, κανέναν να κυκλοφορεί με κάποιο κατοικίδιο ενώ εγώ μία προπόνηση την έκανα σε διάδρομο, αφού το να τρέχεις έξω είναι απίστευτα επικίνδυνο από πολλές απόψεις. Στο Νεπάλ και στην πρωτεύουσα το Κατμαντού βρήκα μια όμορφη διαδρομή γύρω από έναν ναό, όπου μάλιστα πέτυχα και πολλούς δρομείς να τρέχουν εκεί και να κάνουν γενικά γυμναστική, κανένας τους όμως μου έκανε εντύπωση δεν φορούσε σορτσάκι, αλλά όλοι μακριές φόρμες, ενώ στο Μουμπάι της Ινδίας, πρώην Βομβάη, εκεί επειδή ήταν η πόλη παραλιακή είχε ένα πολύ μεγάλο και πλατύ παραλιακό μέτωπο όπου ευχαριστήθηκα τρέξιμο και να παρατηρώ τους άλλους δρομείς και ποδηλάτες που εκεί ήταν κάμποσοι. Το μόνο αρνητικό ήταν οι 36 βαθμοί θερμοκρασίας και η απίστευτη υγρασία.
Είπαμε για αυτό το ταξίδι μπορώ να μιλάω για ώρες και ειδικά με τον γαμπρό μου τον Στέλιο όπου ζήσαμε απίστευτες στιγμές και εμπειρίες, αλλά επειδή το υποσχέθηκα σε κάποιους φίλους απλά ανέφερα επιγραμματικά κάποιες από τις εντυπώσεις μου.
Κλείνοντας να σας υπενθυμίσω για έναν αγώνα με ιδιαίτερο σκοπό που θα τρέξω σε λίγες μέρες και θα χαρώ να σας δω όλους εκεί και είναι στην όμορφη Κύπρο. Εκεί όπου θα βρίσκομαι στις 31 Μαρτίου και θα τρέξουμε παρέα για καλό σκοπό, αφού θα τρέξουμε για τον αυτισμό, σε έναν αγώνα του οποίου όλα τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά με αυτισμό. Ο φιλανθρωπικός αγώνας διοργανώνεται από το Κέντρο Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου και από τους Εθελοντές δρομείς “Run for Autism Famagusta”.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την στήριξη του σημαντικού ρόλου που επιτελεί το Κέντρο Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου και το «Smile Project» που στεγάζεται στη Σωτήρα και το οποίο φιλοξενεί και απασχολεί άτομα τα οποία βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Ο αγώνας γίνεται στην Αγία Νάπα και αποτελεί τον μεγαλύτερο δρομικό αγώνα της επαρχίας Αμμοχώστου. Υπάρχει ο αγώνας των 21χλμ των 10, των 5, αλλά και παιδικοί αγώνες. Θα χαρώ πολύ να δω τους περισσότερους από εσάς, διότι είπαμε είναι για καλό σκοπό και αξίζει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για αυτό. Κάθε βήμα που κάνουμε για τον αυτισμό είναι ένα βήμα προς την αλληλεγγύη και τη συμπόνια.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον φίλο μου Θανάση και τον Λούις από την Κύπρο για την πρόκληση που μου κάνανε και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα βρίσκομαι εκεί και ακόμα περισσότερο για τον σκοπό που γίνεται ο αγώνας. Τα παιδιά και όλη τους η ομάδα είναι παραδείγματα προς μίμηση και τους αξίζουν συγχαρητήρια για το πάθος και την αγάπη που βάζουν σε έναν αγώνα καθαρά φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Κάτι τελευταίο και κρατείστε την ημερομηνία. Την Πέμπτη στις 21 Μαρτίου έχω την τιμή να έχω φιλοξενούμενο σε αυτό εδώ το Podcast τον Ελληνοαμερικανό θρύλο των υπεραποστάσεων, τον έναν και μοναδικό Ντιν Καρνάζη. Μην το χάσετε εκείνο το επεισόδιο, το οποίο έχουμε ήδη γράψει, διότι θα ειπωθούν και θα ακούσετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα,
Πάμε και στο κυρίως θέμα του σημερινού μας επεισοδίου.
Η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα με ωραίες και άσχημες στιγμές, έχει χαρά και θλίψη μαζί, αλλά αν θεωρήσουμε ότι φυσικό είναι ο άνθρωπος να επιζητά τις χαρούμενες στιγμές και αυτές που του φέρνουν εφήμερη απόλαυση, πάλι και αυτές οι συνήθειες ή στιγμές, δυστυχώς θέλουν μέτρο και σύνεση. Αν μια από τις απολαύσεις της ζωής είναι και το φαγητό, τότε δυστυχώς και αυτό θέλει προσοχή στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα. Το ιδανικό θα ήτανε να τρώγαμε και να πίναμε όσο και ότι θέλαμε και να μην είχαμε κανένα πρόβλημα.
Όλα τα είδη τροφών είναι καλά, απλά η κάθε τροφή μετά την επεξεργασία της από τον άνθρωπο θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Στις «καλές» και τις «κακές» τροφές, αλλά αμφότερες θέλουν και πάλι προσοχή και ειδικά στην ποσότητα. Αν για παράδειγμα θεωρήσουμε ότι οι βραστές πατάτες είναι «καλό» φαγητό και πάλι δεν μπορούμε να τρώμε μεγάλες ποσότητες, αφού θα υπερβούμε τις απαιτούμενες ημερήσιες θερμίδες που το σώμα μας χρειάζεται. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις «κακές» τηγανητές πατάτες. Αν φας ελάχιστες και μια στο τόσο δεν έγινε και κάτι, αν όμως τρως αρκετές και συχνά, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η ζάχαρη επίσης δεν θεωρείται «καλό» τρόφιμο. Αν την καταναλώνεις μάλιστα συχνά θα έχεις μέχρι και σοβαρά προβλήματα υγείας, αν όμως μία στις τόσες φας και ένα γλυκάκι δεν έγινε και κάτι. Η ζάχαρη μπορεί να είναι «κακή», είναι όμως «ιδανική» για τους δρομείς σε περιόδους υδατανθράκωσης ή μεγάλων σε διάρκεια αγώνων, αλλά και πάλι είπαμε με μέτρο.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως, όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, το ίδιο και ακόμα περισσότερο με το φαγητό το μυστικό είναι το μέτρο και ο σκοπός. «Μέτρον άριστον» όπως έλεγαν από την αρχαιότητα και προσωπικά είναι από τα ρητά που αγαπάω ιδιαίτερα στη ζωή μου και προσπαθώ να το έχω σαν βάση στα περισσότερα πράγματα που κάνω. Βασικά θα μπορούσαμε να πούμε και ότι όλα τα τρόφιμα είναι καλά κατά περίσταση πάντα. Για παράδειγμα αν σας ρωτούσα τι είναι πιο σημαντικό ή τι θα θέλατε αυτή τη στιγμή, μια μπάρα χρυσού ή ένα ποτήρι νερό, τότε είμαι σίγουρος ότι όλοι θα αγνοούσατε το νερό και θα θέλατε την μπάρα χρυσού, αν όμως σας κάνω την ίδια ερώτηση αν ήσασταν στην έρημο επί μέρες και χωρίς τροφή και νερό, τι θα διαλέγατε; Το χρυσό ή το νερό; Την δεδομένη στιγμή και στα πρόθυρα απώλειας της ζωής σας, ο χρυσός δεν έχει καμία αξία, ενώ σκέτος χρυσός είναι ένα ποτήρι νερό. Έτσι όλα έχουν αξία αλλά διαφορετική σε κάθε περίσταση και ανάγκη.
Όσον αφορά την διατροφή δεν θα σας δώσω εγώ ούτε κανένας άλλος την μαγική συνταγή για να τρώτε καλά και να είστε υγιής. Πάνω κάτω όλοι ξέρουμε τι είναι καλό και τι όχι. Απλά επικεντρωθείτε σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας από φυσικές πηγές όπως όσπρια, άπαχο κρέας, φρούτα, λαχανικά, ακατέργαστους ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής κατά προτίμηση, αυγά και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Όπως έλεγε και ο πατέρας μου και το ακολουθώ και εγώ στην ζωή μου είναι πως «όταν σηκώνεσαι από το τραπέζι μετά το φαγητό, θα πρέπει ακόμα να έχεις την αίσθηση ότι πεινάς». Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον διότι οι ποσότητες φαγητού που χρειάζεται ως καύσιμο ο οργανισμός του ανθρώπου είναι πολύ λίγες και δεύτερον, πως όταν σηκωθείτε από το τραπέζι μπορεί ακόμα να έχετε την αίσθηση της πείνας, αλλά μετά από 15 λεπτά αυτή η αίσθηση θα έχει φύγει. Διότι τόσο χρειάζεται πάνω κάτω ο εγκέφαλος για να πάρει τα ανάλογα σήματα από το στομάχι. Σκεφτείτε το, κάντε το και θα αλλάξετε τη ζωή σας.
Το τι τρώμε καθημερινά, έχει επίδραση στις δυνατότητες και κατάσταση της υγείας μας, αλλά και της μνήμης μας. Πολύ απλά είμαστε ότι τρώμε και το σώμα μας θα ανταποκρίνεται ανάλογα με ότι του δίνουμε. Αν το προμηθεύουμε με λίπη και αμφιβόλου αξίας τροφές, έτσι ακριβώς θα είναι και αυτό. Αν διαβάζουμε όλη τη μέρα μαθηματικά και βομβαρδίζουμε τον εγκέφαλο μας με αυτά τότε αναπόφευκτα θα γίνουμε καλοί ή έστω θα βελτιωθούμε σημαντικά στα μαθηματικά. Αν έχουμε συνέχεια αρνητικές σκέψεις και αναλωνόμαστε μόνο στα αρνητικά τότε θα είμαστε γκρινιάρηδες και αρνητικοί με όλα. Αν ταΐζουμε το σώμα μας μόνο με πίτσες και burgers τότε αναπόφευκτα θα το κάνουμε χάλια. Δεν θέλει ιδιαίτερη εξήγηση και δεν είναι και τόσο δύσκολο να το καταλάβει κανείς.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και αυτό που είπε ο Ιπποκράτης τον 4ο π.χ. πως «το φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας κι η τροφή σας ας γίνει το φάρμακο». Ένα ρητό που προσωπικά πιστεύω έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία την εποχή μας, διότι και οι τροφές με τις οποίες κατακλυζόμαστε είναι οι περισσότερες αμφιβόλου ποιότητας και αυτό διότι η παγκόσμια ανάγκη σε τροφή είναι εξαιρετικά μεγάλη ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση. Έτσι όλο και νέες μέθοδοι επεξεργασίας τροφίμων βγαίνουν στο προσκήνιο, νέες χημικές ουσίες ανακαλύπτονται, νέες τεχνολογίες γρήγορης παραγωγής τροφών κάνουν την εμφάνιση τους.
Μπορεί βέβαια η παγκοσμιοποίηση να έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων από διαφορετικές περιοχές και πολιτισμούς, αλλά από την άλλη τα τρόφιμα συχνά ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις πριν φτάσουν στους καταναλωτές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα όπως μειωμένη φρεσκάδα, υποβάθμιση της θρεπτικής αξίας και αυξημένη εξάρτηση από συντηρητικά.
Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μιας παγκόσμιας αγοράς, ορισμένες διαδικασίες παραγωγής τροφίμων δίνουν προτεραιότητα στην ποσότητα έναντι της ποιότητας. Οι μέθοδοι μαζικής παραγωγής μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση προσθέτων, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων. Η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να καταστήσει δύσκολη την ανίχνευση της πηγής των τροφιμογενών ασθενειών και των επιδημιών, δυνητικά θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων.
Η διαθεσιμότητα μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων μπορεί να είναι και πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Ενώ προσφέρει διατροφική ποικιλία, μπορεί επίσης να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση επεξεργασμένων και ανθυγιεινών τροφίμων, συμβάλλοντας σε θέματα όπως η παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Μια που επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι ως αξιολογητής διασφάλισης ποιότητας στον κλάδο των τροφίμων, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι μια τροφή μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου και πάλι να καταλήξει από εκεί απ’ που ξεκίνησε. Η παγκοσμιοποίηση των τροφίμων έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ποικίλες και θρεπτικές επιλογές (π.χ. η μπανάνα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο), αλλά παρουσιάζει επίσης προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων και να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία.
Το σώμα μας είναι ένα εργοστάσιο που επεξεργάζεται την τροφή μας, απορροφά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, υφίσταται τις συνέπειες επιβλαβών ουσιών και τελικά καθαρίζει το σώμα μας από υπολειμματικά στοιχεία. Στις μέρες μας υπάρχει υπερπροσφορά τροφών με αποτέλεσμα να είμαστε σε μια διαρκή αντίσταση να μην φάμε κάτι ή να μην παραγγείλουμε κάτι. Είναι δύσκολο δεν αντιλέγω. Έχετε όμως σκεφτεί πριν μπείτε σε έναν πειρασμό, πως θα νιώσετε μετά; Μέσα λοιπόν σε αυτή τη μεγάλη προσφορά τροφής που έχουμε, έρχονται και τα παιδιά τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της παχυσαρκίας που όχι τυχαία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η «επιδημία της τρίτης χιλιετίας». Έχω κάποιον φίλο μου που το παιδί του ηλικίας 13 ετών έφτασε τα 93 κιλά. Ποιανού είναι το σφάλμα πιστεύετε; Του παιδιού και του «κακού» μεταβολισμού του ή του γονιού; Διώξτε τα περιττά κιλά σε εσάς τους ίδιους αλλά και στα παιδιά σας. Η παχυσαρκία αρρωσταίνει και σκοτώνει.
Κάποιοι προσπαθούν να βελτιώσουν την ψυχή τους με διαλογισμό και γιόγκα, άλλοι με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, κάποιοι με μαθήματα αυτοβελτίωσης. Δεν είναι, ωστόσο, παράδοξο και μάταιο να προσπαθείς να σώσεις των ψυχή σου, αλλά να μην κάνεις τίποτα για το σώμα σου και την υγεία σου; Και δε λέω σε καμιά περίπτωση να μπείτε σε αλλεπάλληλες δίαιτες και προσπάθειες. Είμαι προσωπικά κατά αυτών, εκτός βέβαια αν υπάρχει ειδικός λόγος ή αν πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου για να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Αν αυτός είναι ο λόγος και πρέπει να σας δείξει κάποιος ειδικός ποιος είναι ο σωστός τρόπος διατροφής και ανάλογα με τις δικές σας καθημερινές ανάγκες, τότε απευθυνθείτε σε ένα διατροφολόγο και εν προκειμένω στην Μαρία Κανάκη και το Νίκο Γκουτζουρέλα από το Fitme Nutirme για να έχετε μια σωστή διατροφή με βάση τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις
Μπείτε σε ένα γενικό καλούπι διατροφής και προσπαθήστε να το διατηρείτε. Όλοι έχουμε τις διατροφικές μας αδυναμίες και όλοι κάνουμε τις ατασθαλίες μας και ιδιαίτερα θα έλεγα το καλοκαίρι. Αλλά όλα είναι στο πρόγραμμα και όλα με μέτρο. Κρατείστε σε ισορροπία τις θερμίδες σας και ακολουθείστε τον κανόνα που λέει πως «Η δίαιτα να γίνει διατροφή και η διατροφή να γίνει τρόπος ζωής».
Είναι όλα θέμα θερμίδων. Μπορείτε εύκολα μέσα από το διαδίκτυο να βρείτε πάνω-κάτω τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε σε ημερήσια βάση ή τουλάχιστον απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Είναι το λεγόμενο ισοζύγιο ενέργειας-θερμίδων. Αν παίρνετε παραπάνω από αυτές που ξοδεύετε τότε το ισοζύγιο είναι θετικό και θα βάλετε κιλά, ενώ αν παίρνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός τότε το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό, οπότε και θα χάνετε κιλά. Είναι τόσο απλό τελικά!
Θα πρέπει πάντως να έχετε κατά νου και να προσέξετε πολύ και τις κρυφές θερμίδες που πολλές φορές είναι και αυτές που κάνουν την ζημιά. Έτσι αν για παράδειγμα έχουμε βάλει στόχο 2000 ημερήσιες θερμίδες και πίνετε 2 καφέδες μέτριους (120 θερμίδες από την ζάχαρη), τρώτε 1 φρούτο (80 θερμίδες) και τσιμπολογήσετε κάτι άλλο πριν φάτε (200θ), τότε το σύνολο της ημέρας πάει στις 2400 θερμίδες, 400 πάνω από αυτές που έπρεπε, άρα και το βάρος δεν θα πέσει. Δείτε το με απλά μαθηματικά. 1 κιλό λίπος στο σώμα μας έχει περίπου 8000 θερμίδες. Αν παίρνουμε 200-400 εξτρά θερμίδες (εξτρά από όσες έχει η διατροφή μας), σε 30 μέρες θα έχουμε πάρει σύνολο 6000-12000 θερμίδες, που αντιστοιχεί σε 1-1.5 κιλό σωματικού λίπος που θα μπορούσαμε να έχουμε χάσει.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται βέβαια και σε όλα τα διαφημιζόμενα «υγιεινά» προϊόντα, από βρόμη για παράδειγμα ή μαύρη σοκολάτα, ή από δημητριακά, ή οι διάφορες «αθώες» μπάρες ή ότι άλλο θεωρείται «υγιεινό», αφού θα εκπλαγείτε αν για παράδειγμα σε ένα «υγιεινό» μπισκότο δείτε στο καρτελάκι του πόσες θερμίδες αυτό έχει και πόσα άλλα ακόμα προϊόντα συνθέτουν το τελικό προϊόν.
Βέβαια δεν έχει να κάνει και μόνο με το τι τρώμε, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτό που τρώμε. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό όπως, η ποιότητα του ύπνου, οι σχέσεις, το στρες και η φυσική δραστηριότητα.
Το στρες για παράδειγμα δε συμβαδίζει με τη μακροζωία, ενώ από την άλλη το τρέξιμο ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Κατά την διάρκεια της άσκησης δημιουργούμε στον οργανισμό μας ένα οξειδωτικό στρες και είναι λογικό μετά να δώσουμε σε αυτόν ότι καλύτερο διαθέτουμε από την μητέρα φύση. Το σώμα μας είναι σαν ένα καλό αυτοκίνητο. Υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ένα καλό αυτοκίνητο να μην το προσέχει βάζοντας του καλή βενζίνη, καλά ανταλλακτικά και να το κρατάει καθαρό; Φυσικά και θα το προσέχει και του δώσει ότι καλύτερο μπορεί και ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται μια συνεχή παροχή καλής ποιότητας «καυσίμου», διότι το καύσιμο παρέχει την ενέργεια που απαιτείται και η ανώτερη ποιότητα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Εν ολίγοις, το φαγητό επηρεάζει άμεσα τη δομή και τη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου μας και τελικά την υγεία και τη διάθεσή μας.
Πάντως αν έχετε μπει σε δίλημμα να χάσετε κιλά μέσω γυμναστικής ή μέσω διατροφής και δίαιτας, η απάντηση είναι ότι μόνο με συνδυασμό και των δύο θα μπορέσετε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Τι να το κάνω αν γυμνάζομαι ιδιαίτερα σκληρά αλλά μετά δίνω σαν καύσιμο στον εαυτό μου αμφιβόλου ποιότητας και μεγάλες ποσότητες τροφής; Είναι δώρο άδωρον. Για μένα το παν είναι η διατροφή και επικουρική-συμπληρωματική είναι η άσκηση. Η σωστή απώλεια βάρους είναι αυτή που δεν διαταράσσει τον μεταβολισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν προσπαθήσουμε να χάσουμε κιλά μόνο μέσω διατροφής θα γίνει πιο γρήγορα αλλά θα χαθεί και μυϊκός ιστός. Αν πάλι επικεντρωθούμε μόνο στην γυμναστική θα γίνει πολύ πιο αργά, μπορεί και καθόλου, αλλά θα αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα. Συνδυασμός πάντως διατροφής και γυμναστικής είναι ο ιδανικότερος, αφού και κιλά θα χάσουμε, αλλά και το σώμα μας θα κτίσουμε και θα αναδείξουμε. Πιο σωστά μάλιστα ο συνδυασμός μέτριας πρόσληψης τροφής και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας.
Είναι μεγάλο λάθος να νομίζουμε πως το τρέξιμο από μόνο του μπορεί να μας αδυνατίσει. Ίσα-ίσα αν δεν γίνεται και αυτό σωστά, για κάποιον που έχει πολλά κιλά μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα. Κατά μία έννοια είναι καλό να εντάξουμε στις καθημερινές μας συνήθειες κάποια άσκηση που θα μας κάνει να κάψουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αφού πρέπει να συνδυαστεί οπωσδήποτε με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Τι να το κάνω να πάω να τρέξω μια ώρα και να κάψω 700 θερμίδες, όταν μετά θα πάω να πλακωθώ στα σάντουιτς και στις πίτσες; Μόνο κακό θα κάνω και τίποτα άλλο. Πρέπει να βελτιώσετε την ποιότητα και ποσότητα της διατροφής σας και συνδυαστικά με το τρέξιμο θα έχετε τα καλύτερα οφέλη.
Όλα τα τρόφιμα εννοείτε πως είναι καλά και παίζουν τον δικό τους ρόλο στην υγεία μας, απλά όπως είπαμε η επεξεργασία τους από τον άνθρωπο τα κάνει «καλά» ή «κακά». Η αλήθεια είναι πως τα χρειαζόμαστε όλα. Υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά. Στερητικές δίαιτες με αποκλεισμούς ολόκληρων κατηγοριών τροφίμων είναι παντελώς άχρηστες. Όλα αναλογικά πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας. Για παράδειγμα μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της μυϊκής μάζας, ενώ και μειωμένη πρόσληψη βιταμινών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τραυματισμών αλλά και να επιφέρει δυσλειτουργία στον μεταβολισμό. Η επαρκής πρόσληψή τους είναι απαραίτητη για την υγεία και την αθλητική απόδοση και παρόλο που οι ποσότητες που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε αυτά είναι πολύ μικρές, μερικές φορές μπορεί να είναι ανεπαρκείς, φαινόμενο λιγάκι πιο σπάνιο στις δυτικές κοινωνίες. Οι βιταμίνες είναι αναπόσπαστο μέρος της κάθε μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού, προβάλλοντας έτσι τη σημασία τους ως θρεπτικά συστατικά για την ομαλή εκτέλεση βιολογικών διεργασιών.
Η έξτρα κατανάλωση χημικών σκευασμάτων βιταμινών ή πολυβιταμινών, σε έναν μέσο άνθρωπο και ειδικά αν δεν αθλείται είναι μη αναγκαία για να μην πω άχρηστη. Δεν μας χρειάζεται τίποτα παραπάνω και σχεδόν καμία βιταμίνη μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής. Τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνες μπορούν να διαπιστωθούν μόνο μετά από ειδικές ιατρικές εξετάσεις και όχι με βάση την δικιά μας βούληση και πιστεύω. Φανταστείτε να παίρνετε παρασκευάσματα συνθετικών βιταμινών, ενώ ο οργανισμός σας είναι φουλ από αυτές. Δεν είναι άχρηστο και ανούσιο; Έτσι το να παίρνουμε διάφορα συμπληρώματα διατροφής πιστεύοντας ότι μας βοηθάνε το μόνο που κάνουμε είναι να ξοδεύουμε άσκοπα τα λεφτά μας, όπως επίσης και τα συστατικά που περιέχουν οι φυσικές τροφές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντικατασταθούν από χάπια.
Μερικές εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν μόνο και εφόσον κάνουμε έντονη γυμναστική, σε συνδυασμό με μια έντονη και κοπιαστική καθημερινή ζωή και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων για να πάρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε είναι ασύμφορη οικονομικά, χρειάζεται χρόνος μαγειρέματος, ανεβαίνουν κατά πολύ οι ημερήσιες θερμίδες, αλλά μπορεί να πάρουμε μαζί και άλλα τροφικά στοιχεία που δεν τα χρειαζόμαστε εκείνη την στιγμή. Επίσης αν ο αθλητής βρίσκεται σε περιόδους υποθερμιδικής δίαιτας, είτε αποφεύγει ορισμένα τρόφιμα ή και ομάδες τροφίμων, είτε γιατί νοσεί, είτε γιατί αναρρώνει από τραυματισμό, είτε γιατί πάσχει από έλλειψη. Η λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος ή μεμονωμένων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να έχει ωφέλιμη επίδραση τόσο στην υγεία όσο και στην απόδοση του. Μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή που διακρίνεται για την ποικιλία της και είναι πλούσια σε όλων των ειδών τις βιταμίνες είναι ότι καλύτερο μπορούμε να ακολουθήσουμε αν δεν έχουμε κάποιο θέμα ή αν έχουμε μια «ήρεμη» καθημερινή ζωή. Χημικά σκευάσματα υπερτροφών και αντιοξειδωτικών είναι παντελώς άχρηστα αφού βρίσκονται σε αφθονία σε φυσικές τροφές, αλλά και κάποια παράγονται από τον ίδιο μας τον οργανισμό.
Βέβαια και η διατροφή κατά μία έννοια είναι υποκειμενική και έχει να κάνει 100% με τις ανάγκες που έχει ο κάθε ένας από εμάς και ειδικά αυτοί που αθλούμαστε. Άλλη διατροφή και βασισμένη σε άλλα δεδομένα κάνει ένας δρομέας, άλλη ένας ποδοσφαιριστής, άλλη ένας bodybuilder και ούτω καθεξής. Διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές διατροφές, διαφορετικές και οι προπονήσεις.
Η διατροφή μου είναι συνήθως λιτή και η απαιτούμενη από τις έντονες καθημερινές μου ανάγκες. Δεν έχω κόψει τίποτα από αυτά που μου αρέσουν. Και το τσιπουράκι μου θα πιώ και το κρασάκι μου και το αγαπημένο μου ουίσκι επίσης, αλλά όπως πάντα όλα με μέτρο. Εκεί είναι που πρέπει να βρούμε την ισορροπία και να κάνουμε τα πάντα αλλά όχι επανειλημμένες καταχρήσεις. Αν ξέρω ότι θα βγω για παράδειγμα έξω το βράδυ σε ένα εστιατόριο θα κοιτάξω να φάω πολύ λίγο το μεσημέρι ώστε με τις βραδινές μου θερμίδες να έρθω στα ίσα μου. Μια ζωή την έχουμε και με το ανάλογο μέτρο και προσοχή μπορούμε να απολαύσουμε τα πάντα.
Πριν από τους αγώνες δεν αλλάζω σχεδόν τίποτα από τις συνήθειες μου, απλά προσαρμόζω λιγάκι την διατροφή με την έννοια της αύξησης των υδατανθράκων. Νωρίς όπως πάντα για ύπνο και νωρίς ξύπνημα. Γενικά πριν τους αγώνες θα αποφύγω τροφές που θα απασχολήσουν για πολύ ώρα το πεπτικό μου σύστημα μιας και η επιβάρυνση ιδιαίτερα στην καρδιά είναι μεγάλη. Πριν τον αγώνα κάνω υπερπλήρωση υδατανθράκων τις τρεις τελευταίες μέρες που συνεπάγεται με κάπου στο 70% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης να είναι υδατάνθρακες που ανέρχεται κάπου μέχρι 8γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Επίσης αν με βολεύει ανάλογα με την ώρα του αγώνα και ειδικά των υπεραποστάσεων θα κάνω ένα γεύμα 300 γραμμαρίων ζυμαρικών 3 ώρες πριν τον αγώνα. Απαραίτητη επίσης και μια ώρα πριν τον αγώνα μισού λίτρου νερού με ηλεκτρολύτες.
Προσωπικά, παρασκευάσματα πολυβιταμινών δεν χρησιμοποιώ, αλλά λόγω της έντονης προπονητικής και επαγγελματικής μου καθημερινότητας έχω προσθέσει τα Ωμέγα 3 λιπαρά, ενώ στα μεγάλα μου τρεξίματα και στους αγώνες υπεραποστάσεων καταναλώνω βασιλικούς χουρμάδες που τους έχω ιδιαίτερη «αδυναμία». Μεγάλη ποσότητα Ω3 υπάρχει στο φυτοπλαγκτόν που είναι η τροφή του ζωοπλαγκτόν, που αυτά με την σειρά τους είναι η τροφή των μικρών ψαριών όπως η σαρδέλα, ο γαύρος κ.τ.λ.. και για αυτό έχουν περισσότερο Ω3 από τα υπόλοιπα ψάρια. Δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας, οπότε καθίσταται απαραίτητη η πρόσληψη τους από τις τροφές.
Οι βασιλικοί χουρμάδες είναι εύγευστοι και θρεπτικοί, καθώς αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τους κάνει πλούσια πηγή ενέργειας που αναζωογονεί αμέσως τον οργανισμό και ικανοποιεί την πείνα (60% υδατάνθρακες). Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που αποτελούν βασική τροφή των βεδουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Είναι πλούσιοι σε κάλιο (περιέχουν 3 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες), εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και χαλκού και, επιπλέον, βοηθάνε πολύ στη λειτουργία του εντέρου (είναι πλούσιοι σε διαλυτές φυτικές ίνες), οπότε φαντάζουν τέλειοι και για όσους ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα.
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ιδιαίτερα δημοφιλή με αποτέλεσμα κάποιες φορές να θεωρούνται φυσιολογικά και να αντικαθιστούν κανονικές συμβατικές τροφές. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να ελέγχεται η προέλευση αυτών των συμπληρωμάτων και αν έχουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις κυκλοφορίας. Επίσης οι συνιστώμενες δόσεις θα πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά και φυσικά διαφέρουν από άθλημα σε άθλημα. Για παράδειγμα οι αθλητές μεγάλων αποστάσεων που έχουν και έντονες εβδομαδιαίες προπονήσεις, αν δεν έχουν πολλές φορές την δέουσα διατροφή (χορτοφάγοι κατά κύριο λόγο) μπορεί να χρειάζονται επιπλέον «ενέργεια» και να δείξουν ανεπάρκεια σε κάποιες βιταμίνες ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β, αλλά και γενικά η λύση της σκόνης πρωτεΐνης είναι μια συμφέρουσα, έξυπνη και ασφαλή χρησιμοποίηση συμπληρώματος διατροφής, αλλά όπως είπα και πριν πρέπει να ελέγχεται η προέλευση.
Στις μικρότερες βέβαια ηλικίες η εμμονή για ένα ωραίο, σφριγηλό σώμα με συνέπεια την αύξηση της μυϊκής μάζας, έχει οδηγήσει πολλούς νέους στην αλόγιστη χρησιμοποίηση αμφιβόλου ποιότητας παρασκευασμάτων όπως αναβολικά, αυξητικές ορμόνες, διάφορα συμπληρώματα για γράμμωση και μείωση του λίπους. Μπορεί βραχυπρόθεσμα πολλά από αυτά να μην δείχνουν την «βρόμικη» πλευρά τους, σε βάθος χρόνου όμως και με βάση τις έρευνες, αυτό έχει άσχημες συνέπειες στη λειτουργία των οργάνων.
Αρκετοί αθλητές ερασιτέχνες και μη, τείνουν να πιστεύουν πως τα συμπληρώματα αποτελούν βοηθήματα απαραίτητα για την προσπάθειά τους, καθώς τους «δυναμώνουν» και τους εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση και επιτυχίες. Ως εκ τούτου, πολλοί φαίνεται να οδηγούνται στην υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων, κάτι το οποίο ελλοχεύει σε ορισμένες περιπτώσεις κινδύνους σχετικούς με την υγεία τους. Τα τελευταία χρόνια τα σκευάσματα αυτά προωθούνται στο εμπόριο ολοένα και περισσότερο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι «είναι απαραίτητα» για τη διάκριση και την επιτυχία. Σε κάποια αγωνίσματα μάλιστα οι αθλητές στην προσπάθεια τους να επιτύχουν το ιδανικό βάρος, ακολουθούν εξουθενωτικές δίαιτες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά ελλείψεις σε διάφορες βιταμίνες. Αντίστοιχα, υπάρχουν αθλητές που ακολουθούν δίαιτες φτωχές σε θρεπτικά συστατικά, οπότε εφόσον παρατηρηθεί κάποια ανεπάρκεια σε βιταμίνες, καλό θα είναι να γίνει λήψη του αντίστοιχου συμπληρώματος, προκειμένου να προληφθούν οι αρνητικές συνέπειες και να μην επηρεασθεί η απόδοση του αθλητή. Συγκεκριμένα η έλλειψη σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να εμφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και συστήνεται η καθημερινή αναπλήρωσή τους. Πρόκειται για βιταμίνες οι οποίες δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό σε σημαντικές ποσότητες (εκτός από μερικές εξαιρέσεις).
Είναι σημαντικό όμως να γίνει κατανοητό ότι ο ερασιτέχνης αθλητής που εφαρμόζει μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, δεν χρειάζεται να λάβει συμπληρώματα βιταμινών προκειμένου να βελτιώσει την απόδοσή του και αξίζει εδώ να αναφερθεί και ο μεγάλος κανόνας της τοξικολογίας, όπου μας υπενθυμίζει πως «η δόση κάνει το δηλητήριο», που σημαίνει πρακτικά ότι τα πάντα στη φύση είναι δηλητήρια όταν η δόση γίνεται μεγαλύτερη από κάποιο όριο.
Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!
Μέχρι την επόμενη φορά, Να είμαστε καλά να είμαστε υγιείς και να κάνουμε πάντα αυτό που αγαπάμε και αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά.
#################################
Τα μπλουζάκια του Podcast μπορείτε να τα βρείτε μέσα από το σάϊτ www.olaeinaidromos.gr ή από τον παρακάτω σύνδεσμο:
T-shirt – Ολα Είναι Δρόμος
Αμάνικο δρομικό μπλουζάκι – Όλα είναι δρόμος
Τα μπλουζάκια είναι All Over Print, θα μπορείτε να έχετε ο καθένας το δικό του ονοματεπώνυμο στο πίσω μέρος, ενώ το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ότι καλύτερο για δρομείς, με τεχνολογία Dry-Fit και Cool Max.
Επίσης χρησιμοποιώντας τον κωδικό oladromos23 έχετε έκπτωση 10% σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας Athlon.
————————-
Όλα είναι δρόμος:
Facebook Page
Instagram
website: https://olaeinaidromos.gr